Adoptoi monumentti.

Maanantaina 21.5. vietimme Satakunnan Museolla Maakunnallista museopäivää, joka oli suunnattu paikallismuseoiden toimijoille. Iltapäivän aikana saimme kuulla Satakunnan Museon henkilökunnan kertomana ajankohtaisia asioita mm. uudistuvista tietosuojalaista ja ampuma-aselaista sekä mielenkiintoisesta Adoptoi monumentti-toiminnasta, jonka Satakunnan Museo esitteli julkisesti ensimmäistä kertaa. Lopuksi saimme opastetulla kierroksella tutustua uudistettuun Elon merkkejä -näyttelyyn, jonka näyttelytekniikka on tätä päivää, ja jonka kolme kerrosta Satakuntaa on kerrottu uudella, mielenkiintoisella ja ajatuksia herättävällä tavalla.

Kiinnostaako harrastus kulttuuriympäristön hoitajana? Siispä palataan vielä Adoptoi monumentti -toimintaan, sillä se todellakin kaipaa hieman lähempää tarkastelua. Saamassani Adoptoi muinaisjäännös tai rakennus! -lehtisessä kysytään kiinnostaako muinaisjäännökset tai vanhat rakennukset? Haluaisitko tehdä jotakin konkreettista niiden hyväksi? Adoptoi monumentti rohkaisee jokaista arvostamaan ja vaalimaan ympäristöään.

Monumentin adoptoijana voi toimia esimerkiksi yhteisö, yhdistys, yritys, kaveriporukka tai julkisyhteisö, kuten vaikka vitosluokkalaiset, eikä aiempaa kokemusta tarvita, vaan kiinnostus ja innostus vievät jo pitkälle. Adoptiosopimus laaditaan yhdessä Satakunnan Museon kanssa ja kohteelle tehdään hoitosuunnitelma. Neuvonnasta vastaa Satakunnan Museo.

CA6F8A33-E241-4CB6-8E1F-631D832CF12E

Adoptoiminen ei ole omistamista, vaan adoptoija/adoptoijaporukka huolehtii vapaaehtoisesti talkoohengessä kohteen kunnosta, tarkastelee sitä ja halutessaan tutkii kohteen historiaa ja järjestää jopa paikalla erilaisia tapahtumia. Muinaisjäännösten hoitoon kuuluu usein kasvillisuuden kitkeminen, niitto, vesakon poisto ja roskien siivoaminen. Tavoitteena on tehdä kohde näkyväksi. Rakennusperinnön kohdalla yksinkertaisella hoito- ja kunnostustyöllä on suuri merkitys, kuten katon ja vesikourujen puhtaanapito, maalaus ja ikkunoiden kunnostus.

Satakunnan Museon toive oli, että paikallismuseoissa ja yhdistyksissä sanaa vietäisiin eteenpäin, jotta adoptoitavat kohteet ja adoptoijat löytäisivät toisensa. Esimerkiksi Köyliössä mahdolliset adoptoitavat kohteet ovat Lallin tarinapaikka Voitoisissa sekä Yttilänotan kalmisto. Muitakin kohteita saa ehdottaa. Mikä olisikaan mainiompi keino pitää omasta ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä huoli!

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Satakunnan Museon arkeologiin Leena Koivistoon osoitteeseen leena.koivisto@pori.fi tai numeroon 044 701 0930.

Minkä kohteen sinä haluaisit adoptoida?

Hanna

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s